Меню

Стъпка по стъпка как да продадете недвижим имот с Агнеция Силаги Имоти:

Защо продавате жилището си?

Преди да решите дали да се разделите с имота си, е добре да се запитате защо го продавате. Вече ви е излишен, търсите по-голям, трябват ви пари? Ако желанието ви е само да получите бързо и лесно най-висока висока цена, без да се съобразите с пазара и нагласите на купувачите, рискувате да се разочаровате.

Уточнението да знаете дали наистина искате да продавате, е важно, за да направите първата крачка към бъдеща сделка. Така ще мотивирате причината да се освободите от своя имот, да го подготвите за продажба, да определите оптимален срок и разумна цена, както и да вложите максимални усилия за успешен край. Хепиендът е неизбежен, когато имате ясна цел и конкретен план.

Затова, първо седнете, помислете и отсечете, че ще продавате и после запретнете ръкави, за да изработите вашата лична стратегия. Тя, с или без посредничеството на агенция за недвижими имоти, ще ви гарантира очаквания резултат.

Бърза продажба на всяка цена

Ако искате да продаде бързо жилището си, защото сте притиснат от кредитори, делби или парите ви трябват за лични нужди, трябва да сте готов да приемете най-ниската цена. Ако я обявите в лична оферта, посочете направо причините. При работа с брокер също бъдете откровени. Коректната оферта с фиксирана твърда цена ви спестява преговори с потенциални купувачи. Всеки иска да спечели, но дори да бързате, отстоявайте решението си.

Подобен подход има и друга добра страна, че ви спестява инвестиции в имота за търговски вид. Не е излишно да си направите сметка дали да включите обзавеждането в цената или да го използвате като допълнителен стимул за потенциалния купувач.


Рискове от надценена оферта

Ако не ви пришпорват срокове и държите да получите максималната цена за имота си, проучете цените в района или консултирайте с брокера си и определете по-висока оферта. Щом не бързате, можете да изчакате спокойно и да видите ефекта. Липсата на интерес ще ви подскаже, че сте надценили собствеността си. От вас зависи колко време ще чакате идеалния купувач. Както и да приемете, че имотът ви може да стане непродаваем.

В такъв случай трябва да сте готови да приемете, че жилището ви може да се продава и една година. А купувачите и брокерите да го отбягват, защото е не само надценено, но и поражда съмнения за проблеми около собствеността или състоянието му. Тогава дори и да свалите цената, вече губите, и то в пъти, заради неотстъпчивостта си.

Не забравяйте все пак, че щом искате солидна сума, жилището ви трябва да си струва парите. С едно наум, че не винаги купувачът ще оцени усилията и инвестициите ви в един луксозен имот. А и вие не можете да го накарате да приеме насила вкуса и стила ви. В една сделка рядко печелят и двете страни. И реалната цена е договорената с взаимни компромиси.

Преценете дали все пак си струват времето, нервите и усилията да продавате имота си сами, без да познавате всички рискове и тънкости на пазара и преговорите около една сделка. Добре е да не ги подценявате, а вие да не се надценявате, защото има сериозна разлика между желание, намерение и решение за покупко-продажба, и то на недвижима собственост.

Търсим за наши клиенти :

Купува двустаенКупува двустаен, монолит, в център, Ялта, широк център,без последен етаж, с ТЕЦ или на газ, след ремонт, може обзаведен.50000 евро

Купува двустаенКупува двустаен, монолит в център, ЦЮР, широк център, за ремонт. Без последен етаж.45000 евро

Купува/заменя гарсониера за дву/тристаенКупува дву/тристаен в кв. "Възраждане" или заменя за гарсониера с доплащане в същия квартал. Без последен етаж. За ремонт.45000 евро

Бартер тристаен за двустаенЗаменя тристаен апартамент, монолит в широк център, ет.5/5, газ за двустаен с ТЕЦ в кв. "Възраждане". Без последен етаж. Доплащане.45000 евро

Къща с дворКъща с двор в кварталите, може и в Касева чешма. До 100 кв.м, може и за ремонт.20000 лв.

АвтосервизПроизводствено помещение за смяна на автомобилни гуми в центъра, кв. "Възраждане" и "Здравец". До 100 кв.м, височина 4 м.400 лв.

ДвустаенДвустаен апартамент, може и панел, в кв. Възраждане, Здравец-север. Всички етажи, с ТЕЦ.32000 евро

Тристаен под наемТристаен под наем, необзаведен, широк център, може и за ремонт за сметка на наема. Дългосрочно.350 лв.

ДвустаенКупува двустаен, може и панел, в кв. "Възраждане", "Родина-1,2", Здравец-север, Изток, за ремонт, без първи и последен етаж.35000 евро

ТристаенКупува тристаен, монолит, ново строителство в идеален център, зад Халите и около хотел "Рига", без първи и последен етаж.65000 евро

Виж още