Меню

Наемите на офиси поскъпват плавно

След като сегментът на офис площи почти не отчете движение по отношение на наемите нива последните години, през първото тримесечие на текущата година се регистрира плавно поскъпване. Основната причина е активизиране на пазара. През миналата година средните нива са били 13.5 EUR/кв.м., докато от началото на 2018-а те вече са 14 EUR/кв.м. При офисите клас „А” в зависимост от локацията цените се движат между 12 и 14 EUR/кв.м, а при офиси клас „В” тя е 9-11 EUR/кв.м.

Средните офертни нива в сегмента вече са €14/кв. м при €13.5/кв. м през 2017 г. Като цяло при високия клас офиси те варират между €12/кв. м и €14/кв. м в зависимост от локацията на сградата, като най-високи цени са постижими при проектите в централните райони и по протежение на големите булеварди. Наемните цени за клас B се движат между €9/кв. м и €11/кв. м.

„Наемодателите остават в комфортна позиция в резултат от все още ограниченото предлагане на първокласни офис площи и това доведе до нов плавен ръст на наемите. Очакваното завършване на над 190 000 кв. м нови офиси тази година обаче ще балансира пазара и не очакваме наемите да продължат да се покачват“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Близо 36 300 кв.м. офис площи са били отдадени през първото тримесечие на текущата година, което е увеличение от 4% спрямо същия период на 2017 г. Основен двигател остават компаниите от IT и BPO сектора, които се разрастват или търсят по-добри локации.

По факти.бг