Меню

Пазарът на имоти: Има ли прилика с 2008 г.?

На фона на ръст на ипотечни кредити и непрозрачен кредитен пазар, експерти сравняват събитията на имотния пазар с тези през 2005 г. - 2008 г., когато се случи т. нар. "имотен бум".

"НСИ спря да публикува цените на имотите по градове от няколко години. Трудно е да се ориентираш в момента какво се случва на пазара на имоти. Препоръчваме на хората да се обръщат към специалисти, за да разберат какво и къде може да се купи и продаде и на каква цена", каза Калоян Богданов, мениджър от Агенция за недвижими имоти пред телевизия "България он ер".

Според него, има задържане на некачествените имоти, към които няма реален интерес, за да вървят цените нагоре.

Финансовият анализатор Иван Стойков предупреди, че има спекуланти, некоректни агенции, купувачи и продавачи, но ги нарече "част от играта".

Според Калоян Богданов, освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, пазарът върви на горе активно и в по-малките градове.

"Индустрията се развива, това води до търсене на работна ръка, която вече е с доста по-високи заплати и търси имоти", допълни Богданов.

Той посочи още, че София, Варна и Бургас стават големи туристически центрове, заради нискотарифните авиокомпании, които водят десетки туристи, нуждаещи се от краткосрочни наеми.

Според него тази тенденция води до намаляване на броя на апартаментите на пазара и увеличаване на тези, които се отдават под наем, защото наемите са се повишили с до над 20% в някои квартали на столицата.

Според финансовия анализатор Иван Стойков, за следващите 3 месеца не се очакват съществени изменения на лихвените нива по кредитите, като процентите ще се движат около настоящите, с малки отклонения.

По dir.bg