Меню

Близо 70% от сделките са с жилища „в строеж”

Близо 70% от сделките с жилища през първото полугодие на тази година са с имоти в етап „строеж”. Именно силният интерес от страна на клиенти към жилища от първичния пазар, доведе и до ръст от 14% при проектите в активно строителство.

В средния и високия клас апартаменти предлагането се е увеличило едва с 3%, което по никакъв начин не може да задоволи търсенето. Има го при всички видове жилища, но е най-силно при едностайните – 36% ръст спрямо първите шест месеца на миналата година.

На пазара на наеми също се наблюдава силен интерес от клиенти, сочи анализ на компанията Colliers International. Това води и до двоен ръст в покупката на жилища с цел инвестиция – от 25% увеличение през първото полугодие на миналата година до 45% през това на текущата година.

Място за паркиране, охрана и осигурена поддръжка на общите части са сред трите основни фактора при избор на жилище. Липсата на паркинг и шумът около имота отблъскват купувачите.

За начина на плащане близо 30% от купувачите възнамеряват да го направят, без да ползват банков кредит.

Бъдещото развитие на пазара според експертите на компанията е, че високите темпове на строеж в скоро време ще доведат до относително уравновесяване между търсене и предлагане. Цените обаче ще останат стабилни.

По факти.бг